5 načinov za gradnjo poceni hiše

Vse več ljudi v Združenem kraljestvu razmišlja o gradnji lastnega doma, zlasti ker postaja dostop do stanovanjske lestvice vse manj dostopen. Obstajajo nove vladne pobude za spodbujanje samogradnje v prizadevanju za pomoč pri reševanju stanovanjske krize v državi z organi, kot je ‘Nacionalno združenje po meri in samogradnjo.

Žal so napačne predstave o samogradnji še vedno pogoste, za kar so lahko krive televizijske oddaje, kot je ‘Grand Designs’, kjer se zdi, da so ljudje, ki stojijo za gradnjo, neverjetno pogumni/obsesivni ali, no, … obremenjeni. Tukaj je treba spremeniti miselnost. Pri dobri arhitekturi vašega doma ne gre za to, da ste ‘odstranjeni’ ali dragi, temveč da se odzovete na vaše potrebe kot stanovalca. Uspešen projekt bo imel za posledico hišo, v kateri ne boste le uživali v bivanju vsak dan, ampak bo izpolnjevala tudi zahteve v vašem predlogu – in velik del vašega predloga je vaš proračun! Pa začnimo z vprašanjem za milijon dolarjev …

KOLIKO STANE GRADNJA HIŠE V LETU 2019?

Z nekaj pametnega načrtovanja in vodenja projektov je mogoče zgraditi poceni hišo za manj kot 100.000 funtov. Revija Homebuilding and Renovating je sestavila tablo pinterest z nekaj odličnimi primeri, kaj je mogoče doseči pri načrtovanju proračuna za samostojno gradnjo doma.

GRADNJA POCENI HIŠE – 5 NAČINOV ZA GRADNJO POCENI HIŠE

VSE JE V NAČRTOVANJU IN NAČRTOVANJU

Večina vaših vaj za varčevanje bo potekala v fazi načrtovanja in načrtovanja projekta. Temeljito premišljen dizajn, ki pretehta vse posledice stroškov, vam lahko prihrani bogastvo! Vredno si je vzeti čas in poiskati dobrega arhitekta, ki bo to naredil prav. Njihova pristojbina je majhen odstotek stroškov gradnje, vendar vam lahko pravilna zasnova na splošno prihrani več denarja (in vam zagotovi dom, ki vam bo všeč!). Torej, za vsakim odličnim projektom stoji odličen arhitekt in mi je nekaj naših arhitektov na Design for Me prosil, naj delijo svoje nasvete o najcenejšem načinu gradnje hiše :

1. NAJ BO GEOMETRIJA PREPROSTA

Zanesljiv način za dodajanje dodatnih stroškov lastni gradnji bi bil, da začnete z napornim načrtom, polnim krivulj in zapletenosti. Delo bo predstavljalo velik del stroškov vaše samogradnje, zato je vredno preučiti vse vidike zasnove. Za vsako podrobnost ali stičišče bi moral vaš arhitekt razmišljati: kako zapleteno (in drago) je to zgraditi?

Zasnova hiše preproste geometrije Tom, London iz Design for Me  Kliknite na sliko, če si želite ogledati njegov celoten profil.

2. PREVIDNO PREMISLITE O SVOJI KONSTRUKCIJSKI METODI IN MATERIALIH

Tukaj ni ene ‘poceni’ rešitve in to odločitev bi morali pretehtati z drugimi dejavniki kot stroški materialov. Vzdržljivost, življenjska doba in vzdrževanje bodo vplivali na skupne stroške vaše hiše v določenem obdobju. Si predstavljate, da bi v tej hiši živeli naslednjih 25 let? 50 let? 100 let? Cenejša gradnja zdaj morda ne bo povzročila najcenejših skupnih stroškov v svoji življenjski dobi. Podoben argument je mogoče podati za eko poverilnice zgradbe. Na primer, morda bi bilo vredno porabiti malo več za resnično učinkovito izolacijo sten, da bodo vaši računi za ogrevanje nižji v prihodnjih letih!

Ekološko ozaveščena hiša, zgrajena, da traja, z uporabo lokalnega kamna za zagotovitev robustne konstrukcije. Nagrajeni dizajn Murrayja, London iz Design for Me  Kliknite na sliko, če si želite ogledati njegov celoten profil.

3. STROŠKI DELA 

Delo lahko predstavlja velik delež skupnih stroškov, zato lahko razmislite o tem, da to storite sami, kolikor je le mogoče. Ta odločitev bo zagotovo vplivala na način gradnje, za katerega se odločite.

Po podatkih  Homebuilding.co.uk je za ‘dobro’ kakovostno hišo 100 m2 na JV Angliji 18 % dražje imeti glavnega izvajalca za gradnjo in upravljanje projekta, kot pa iti po poti DIY z le nekaj pomoči podbijev. . 

4. BODITE UČINKOVITI S POVRŠINO TAL

Kvadratura seveda pomembno prispeva k stroškom, ki jih sami zgradite, in s pomočjo vašega arhitekta je vredno poiskati pametne načine za zmanjšanje odtisa, a vseeno dobite svoj seznam želja. Vendar pa boste ugotovili, da pride v poštev ekonomija obsega, tako da bi moral vsak dodatni kvadratni čevelj stati nekoliko manj kot prejšnji!

Prostorsko učinkovit življenjski prostor, ki povečuje možnosti shranjevanja Bena, London iz Design for Me  Kliknite na sliko, če si želite ogledati njegov celoten profil.

5. NAČRTOVANJE PROSTORA

Življenje v odprtem načrtu je v novih domovih vedno bolj priljubljeno in z dobrim razlogom; prinaša več naravne svetlobe in zagotavlja bolj družabno bivalno okolje. Vendar pa so ogromni neovirani prostori lahko na koncu zelo dragi zaradi potrebne dodatne strukture (običajno jekla v stropu). Obstajajo načini za to, na primer dodajanje stebrov za zmanjšanje jeklenih razponov. Te stebre ali strukturne stene bo treba skrbno namestiti, da zagotovimo minimalen vpliv na pretok prostorov/pogledov itd. Tudi tukaj bo dober arhitekt prišel na svoje!

Ta odprta kuhinja/jedilnica ima relativno majhno širino, kar zmanjšuje strukturne stroške. Višina prostora pomaga dati občutek dodatnega prostora in svetlobe. Avtor Murray, London iz Design for Me  Kliknite na sliko za ogled njegovega celotnega profila.

ISKANJE PRAVEGA ARHITEKTA / STROKOVNJAKA ZA OBLIKOVANJE

Pravi arhitekt, ki vam lahko pomaga najti najboljše načine za načrtovanje in varčevanje, se lahko izkaže za zlata vrednega! Če pa še vedno razmišljate o zmanjšanju stroškov lastne gradnje s prihrankom pri stroških strokovnjakov, lahko razmislite o najemu svojega arhitekta za zgodnje faze načrtovanja projekta in ga ne angažirate za fazo gradnje. Kot del njihove ponudbe bodo svoj honorar razdelili na različne faze dela, tako da se lahko celo odločite, koliko ali malo jih boste porabili med seboj!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja